Enhagen Labradoodle

Australian Labradoodles.

Det här är en av våra hundar, Stella! Stella är en s.k. ”Multigeneration Australian Labradoodle” vilket innebär att hon i väldigt många generationer bakåt har föräldrar och mor & och farföräldrar som är Australian Labradoodles med vissa kontrollerade ”Infusioner” under åren som sker för att breda avelsbasen. Stellas förfäder består av hundraserna Pudel, Labrador och en skvätt Spaniel (Engelsk och Amerikansk Cockerspaniel)

Men vad är då skillnaden mellan en Australian Labradoodle och en vanlig Labradoodle? En ”vanlig” Labradoodle är en blandning av Pudel och Labrador (ej Spaniel) och det finns egentligen inga krav kopplade till namnet. En Australian Labradoodle är en blandrashund under kontroll och över tid skulle man kunna säga. Våra hundar är registrerade i WALA (Worldwide Australian Labradoodle Association) som är en Internationell, ideel organisation som främjar ett seriöst avelsarbete. Läs mer om WALA här!

Vad innebär det i praktiken? 
Jo, de hundar som registreras i WALA och är tilltänkta för avel MÅSTE genomgå en mängd olika hälsotester och gentester innan de kan godkännnas. Dessutom så måste alla avelshundar vara mentalt friska och starka. Utseendet är förstås viktigt men det är sekundärt. Att stirra sig blind på utseende har förstört många renrasiga hundar. Men självklart finns det en standard för hur en Australian Labradoodles struktur och päls ska se ut!

Ska Australian Labradoodle bli en ras då? 
Förmodligen inte... Det är heller inte målet. Målet är friska och sunda hundar med ett fantastiskt temprament! Dessutom behöver Genpoolen ökas väsentligt för Australian Labradoodles och då vill man inte begränsa ”underlaget” i all hast!

Hur garanterar ni att det inte blir inavel? 
Alla Australian Labradoodle och deras förfäder är registrerade i en databas hos WALA. Där kan man testa te.x. Sin tik mot önskad hane och få fram ett värde som heter COI-Genetic coefficient of inbreeding som direkt påvisar ett ev. Släktskap och om det förkommer hur många procent. Ett fantastiskt verktyg. Jag spenderar massor med tid att studera olika avelslinjer och resultat, så lärorikt! Dessutom finns det riktiga eldsjälar bland WALA-medlemmarna som jobbar hårt med att ta fram helt nya linjer av Australian Labradoodles.

Stämmer det att en Australian Labradoodle är allergivänlig? 
Ja, det skulle man kunna säga men det är absolut ingen garanti att den är allergifri! Hur en allergiker reagerar kan skilja sig väsentligt mellan olika Australian Labradoodles och den som är riktigt allergisk måste i princip testa sin tolerans för vald valp.

Stämmer det att en Australian Labradoodle inte fäller päls? 
Fördelen med att man jobbat målmedvetet sedan 80-talet med Australian Labradoodles är just att man fått fram en päls som inte fäller på samma sätt som andra hundar gör! En Australian Labradoodle tappar sina hårstrån mer på det sätt vi människor tappar våra hårstrån.

Hur kommer det sig att det finns olika storlekar på Australian Labradoodle?
Det finns 3 storlekar på Australian Labradoodles och det har att göra med vilka storlekar som är inblandade från start så att säga och vilka storlekar de tidigare uppfödarna i stamtavlan jobbat för att få fram! Även inom detta får man jobba över flera generationer för att få fram en önskad storlek. T.ex. om jag vill jobba med storleken ”Mini” så gör jag bäst i att se till stamtavlan innehåller mini:s bakåt för att öka möjligheten för det önskade arvsanlaget.

Mini: Mankhöjd 35cm till 43cm, vikt ca: 7-12 kg​
Medium: Mankhöjd 43cm till 53cm, vikt ca: 13-18 kg​
Standard: Mankhöjd 53cm till 63cm, vikt ca: 18 kg uppåt.